MAKING ART IS HAR(D)T

‘Making art is hard’, een slogan die ik vond van Richard Prince op een warme zomermiddag in Frankrijk. Het sprak mij direct aan en ik maakte een foto van de pagina. Maar voor mij moest de D ook een T zijn, want kunst maken is hard werken, maar voor mij altijd vanuit hart werken!

Ik vind het prettig om mijzelf constant uit te dagen, mijzelf in beweging te houden en ik hou van verandering. Doordat ik thematisch werk, vaak series maak en regelmatig met nieuwe projecten start, is mijn werk divers en veelomvattend.

Gezichten en handen fascineren me. Voor mij zijn het de toegangswegen naar de identiteit en de schoonheid van het individu.

Bloemen staan voor mij symbool voor schoonheid, weelderigheid en uitbundige vrijheid. De bloemstillevens uit de Gouden Eeuw zijn een inspiratiebron, waarbij ik steeds weer geniet van de verrassende details van vogels, vlinders, insecten etc. die in de schilderijen verborgen zitten. In de natuur geniet ik van de schoonheid en de structuur die er altijd zichtbaar is.

BLOOMING MIND & HANDS ON

In de serie BLOOMING MIND (mixed media portretten) en HandsON (mixed media handen) heb ik mij laten inspireren door deze bloem stillevens uit de Gouden Eeuw. De illustratieve kunstvorm die ik gebruik, is een combinatie van geschilderde portretten of handen, en collages van uitgeknipte bloemen, insecten en vogels. Ik vind het steeds weer een mooie uitdaging om deze elementen op doek te rangschikken tot nieuwe boeketten. In de serie BLOOMING MIND omlijsten deze nieuwe boeketten de portretten, in de serie Hands On worden ze op handen gedragen.

Ik hergebruik veel in mijn werk; ik werk met collages uit boeken die ik bij de kringloop koop, hergebruik vezels van stoffen. Het papier dat ik gebruikt is meestal handgeschept.

PROARTIV

De serie ProArtiV bestaat uit ProActiV flesjes, die ik al jaren verzamel en bewerk. Van hele strakkeritmische vormen tot plastic soep achtige kunstwerkjes.

MEET THE OTHERS Wat ik heel inspirerend vind is om samen te werken met kunstenaars met totaal andere disciplines. Het nodigt mij uit om anders tegen mijn eigen werk aan te kijken en nieuwe dingen te proberen. Zo had ik nog nooit met elementen rechtstreeks uit de natuur gewerkt. In het samenwerkings project ‘Human Nature’ met Lilian van den Einden (een installatie van 6.00 x 1.85 meter) werd ik uitgedaagd om de natuurlijke elementen en hun structuren te gebruiken en om met minder kleur te werken. Het is een ode aan de natuur geworden, waarbij gedroogde bloemen, vilt, vezel, handgeschept papier en af en toe een insect, elkaar omarmd hebben. Een heel bijzonder proces!

TWEETERS Een tweeter is een luidspreker die vooral is ontworpen om hoge tonen weer te geven. Tweety is een kleine gele kanariepiet en een tweet is een bericht dat gedeeld wordt op twitter.
Het woord ‘Tweeters’ dekt voor mij de lading van bovenstaande drie! Vogels, die in prachtige (hoge) tonen een bericht versturen / vertellen / zingen.

Eén van de tweeters is mijn TROOSTVOGELTJE , dat inmiddels over de hele wereld gevlogen is en dat nog steeds doet.
In het begin van de corona periode ben ik gestart met het maken van kleine kartonnen kaartjes van 8x8cm, waarop ik kleine uitgeknipte vogeltje, bloempjes en handgeschept papier heb geplakt en waarvan ik de rand omzoomd heb met vlasdraad. Deze heb ik voorzien van een bijpassende tekst om familie, vrienden en kennissen een steuntje te geven. Het werd een daverend succes en op verzoek maak ik ze inmiddels voor commerciële doeleinden.

Waar komt het Troostvogeltje vandaan? Het troostvogeltje is oud gebruik in Kenia en Tanzania. Het wordt gezien als een troost- en geluksbrenger. Wanneer iemand in de put zit en steun kan gebruiken, geven familieleden en vrienden een vogeltje cadeau. Een simpel gebaar om mensen even op te vrolijken. Drs. P. heeft er een gedicht over geschreven. Luchtig, maar wel met een serieuze ondertoon en Herman van Veen heeft dit gedicht muzikaal omlijst.

‘De troostvogel komt met een lied, en als hij voor je heeft gezongen, vliegt hij weg met jouw verdriet’.

Mijn volgende ‘Tweeter’ is een serie met de naam: PROFILE OF A BIRD
Mens en vogel bezien de wereld door één en hetzelfde oog, wat een bijzondere verbintenis tot stand brengt. Geverfd handgeschept papier, een uitgeknipt silhouet van textielvezels en een collage van bloemen en vogels. Samen op een bruin stuk geborduurd karton vormt het geheel een ‘Profile of a Bird’.